Pentaklorfenol - Hovedbilde - Ozoneair

Pentaklorfenol forveksles ofte med muggsopp

Mugglukt er noe som gjør de fleste huseiere urolige. Mugg kan skade huset strukturelt, men kan også ha alvorlige konsekvenser for helsen i form av pusteproblemer og allergier. Samtidig kan noe annet gjemme seg bak mugglukten: det giftige kjemikaliet pentaklorfenol.

I en stor andel av norske og svenske hus bygget i løpet av 1960- og 70-tallet ble det kjemiske stoffet pentaklorfenol brukt som impregneringsmiddel. Bruken ble fullstendig forbudt i Sverige i 1978, da det ble vist at kjemikaliet kan være helseskadelig. Også her i Norge er det forbudt å bruke stoffet. 

Helseproblemer kan særlig oppstå når pentaklorfenol brytes ned av mikroorganismer og fuktighet til såkalte klorisoler, som lettere blir spredt i luften.

– Lukten av pentaklorfenol er forvirrende lik mugglukt

Selv om pentaklorfenol er forbudt i dag, forblir kjemikaliet fortsatt i mange eldre hus. Den vanligste måten å oppdage pentaklorfenol på, er gjennom lukten.

– Denne mugne lukten er forvirrende lik lukten av mugg. Dette får mange til å ta feil om opprinnelsen til lukten. Effekten kan også forsterkes dersom treverket er fuktig, sier Johan Lundberg hos luftrenserfirmaet Ozoneair.

Les mer om vond lukt fra impregnering

Hvor mange norske hus som fremdeles har problemer med pentaklorfenol er vanskelig å si, og det er også usikkert nøyaktig hvilke helseeffekter kjemikaliet kan gi. Ifølge Johan Lundberg er det imidlertid viktig å alltid være oppmerksom på vond lukt i huset ditt, og å fikse problemene så raskt som mulig. Selv om vond lukt sjelden er direkte skadelig, bidrar den til et dårligere inneklima – og kan også senke verdien på boligen din.

Mugg, røyk eller impregnering. Hvilke lukter har du problemer med?

En enkel metode for å bli kvitt vond lukt

For å hjelpe huseiere å fjerne vond lukt selv, har Ozoneair utviklet et enkelt og miljøvennlig alternativ. Deres innovative luftrenser bruker ozon, en naturlig metode for å nøytralisere mikroorganismer, muggsporer og andre kilder til vond lukt. 

Med Ozoneair trenger du ikke bruke kjemikalier eller dyre rengjøringsselskaper, og kan raskt fjerne, eksempelvis, lukten av mugg eller røyk fra hjemmet ditt.

– Vi har utviklet Ozoneair slik at det er så enkelt og så effektivt som mulig. Alt du trenger å gjøre er å trykke på en knapp, og deretter renser Ozoneair luften på bare noen få timer, avslutter Lundberg.

Rengjøring med ozongenerator - Ozoneair

Rengjøring med ozongerator er en voksende trend – slik gjør du det

For noen år siden var det få som visste om Ozoneair. Idag har desto flere hørt om ozongeneratoren som fjerner vond lukt – og dessuten nøytraliserer muggsporer, bakterier og allergener. Her forklarer vi hvor enkelt du kan enkelt kan komme i gang med rengjøring med ozongenerator på egenhånd.

Ozonbehandling - Hovedbilde - Ozoneair

Ozonbehandling – farlig eller ufarlig?

Ozonbehandling med Ozoneair er en trygg og sikre resnemetode som gir et merkbart resultat. I store mengder kan ozon være …

Rense luften med ozon - Hovedbilde- Ozoneair

Rense luften med ozon

Nevn røyklukt i bilen eller mugglukt på badet, og det kan få hvem som helst til å rynke på nesen. …

Røyklukt - Hovedbilde - Ozoneair

Hvordan blir du kvitt røyklukt?

Røyklukt setter seg raskt i vegger, møbler og tekstiler. Den særegne lukten kan føles umulig å bli kvitt, men med …

Luktfjerner - Hovedbilde - Ozoneair

Luktfjerner mot vond lukt

Et hjem som lukter godt føles innbydende og hjemmekoselig, men en vond lukt gjør derimot at hvem som helst vil …

Ozonrengjøring av bobil - Hovedbilde - Ozoneair

Ozonrengjøring av bobilen din

Noen kommer inn med en våt hund fra sjøen, en annen steker middag på kokeplaten og en tredje spiser potetgull …